ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΥΔΡΕΥΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντλίες Θερμότητας
Pellet
Ξύλο
Ηλεκτρική Θέρμανση
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκα


Τι είναι τα φωτοβολταικά στοιχεία

fvΤα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν το ηλιακό φώς σε ηλεκτρισμό. Ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι ένα "σάντουιτς" από δύο διαφορετικές στρώσεις πυριτίου. Το πυρίτιο, δεν είναι ούτε θετικός, ούτε αρνητικός αγωγός ρεύματος (ημιαγωγός).


Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μια Φ/Β συστοιχία είναι συνεχούς ρεύματος (DC), δημιουργήθηκαν λοιπόν ειδικές συσκευές (inverters)  που σκοπό έχουν να μετατρέψουν την έξοδο συνεχούς τάσης της Φ/Β συστοιχίας σε εναλλασσόμενη τάση. Με τον τρόπο αυτό, το Φ/Β σύστημα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει μια σύγχρονη εγκατάσταση που χρησιμοποιεί  συσκευές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC).


Ο βαθμός απόδοσης του Φ/Β εκφράζει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στο φωτοβολταϊκό στοιχείο. Σήμερα ο  βαθμός απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου βρίσκεται στο 16 – 19%, ο οποίος, συγκρινόμενος με την απόδοση άλλου συστήματος (θερμοηλεκτρικού, υδροηλεκτρικού κλπ.), παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλός.


Οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι:

  • Φωτοβολταϊκό σύστημα με αποθήκευση σε μπαταρίες
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο
  • Φωτοβολταϊκό σταθμός παραγωγής ενέργειας
  • Μικτά / Υβριδικά συστήματα


Τα μερη από τα οποία αποτελείται ένα φωτοβολταικό σύστημα είναι


Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες
Μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε συνεχές ρεύμα DC
Μετατροπέας / Inverter
Συσκευή που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασόμενο AC,
Μετρητής ΔΕΗ
Μετράει το αποδιδόμενο στη ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα
Συσσωρευτές / Μπαταρίες
Αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια για τη νύχτα


Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα

  • Μηδενική ρύπανση
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων
  • Δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες
  • Ελάχιστη συντήρηση


Η επιφάνεια που απαιτείται και  η παραγομένη ενέργεια


Υπολογίζεται ότι περίπου  8 m2 δίνουν ισχύ ενός (1) κιλοβάτ (kW). To πόση ενέργεια θα δώσει το κάθε κιλοβάτ εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια που δέχεται ο συλλέκτης, αλλά και την τεχνολογία του. Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα από αυτή την άποψη.Yπολογίζεται ότι κάθε κιλοβάτ δίνει 1.200 – 1.350 κιλοβατώρες τον χρόνο.Στις νοτιότερες περιοχές Κρήτη, νησιά Αιγαίου η ενέργεια  μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.450 κιλοβατώρες.

 

fv_map

 

Φωτοβολταικά στις στέγες

fv_spiti
Το  πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης  δίνει την δυνατότητα να παράγουμε στην οροφή του σπιτιού μας το δικό μας ρεύμα. Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα πριμοδοτείται με 0,55  Ευρώ κάθε κιλοβατώρα (kWh) που παράγεται από φωτοβολταϊκά τοποθετημένα στις στέγες.  Η τιμή ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε χρόνο (δηλ η τιμή πώλησης του ρεύματος ανεβαίνει ανάλογα με τον πληθωρισμό).
Τα χρήματα που προέρχονται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ συμψηφίζονται με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κτιρίου .
Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση  παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από πολεοδομία και μελέτη-σχέδιο από ηλεκτρολόγο μηχανικό. Δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος). Τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος είναι αφορολόγητα.

 

 

Πρόγνωση Καιρού!
Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Μελέτη ΕΜΠ
Μελέτη ΕΜΠ
Πρωτοβουλία για το παιδί
Πρωτοβουλία για το παιδί - Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας